Istorie
MOȘNA – SCURTĂ PREZENTARE
Satul Moșna, centru de reşedinţa a comunei cu acelaşi nume este situat în sud-estul judeţului Iaşi, Vatra de sat este dezvoltata în lungul Paraului Moșna și Recea cat și dupa DJ 244F și DC 67 Moșna Cozmesti.Pana la apariţia Legii comunale din anul 1863, prin care au fost introduse unitatile adiminstrative noi ca : judeţul, plasa, comuna, satul, satul Moșna facea parte din ocolul Podoleni, tinutul Falciu, forme administrative semnalate istoric inca din perioada de dupa domnia lui Alexandru cel Bun.Sunt referiri încă de la Dimitrie Cantemir în „Descrierea Moldovei” că din anul 1703 se foloseşte cuvântul MOȘNA pentru a numi pârăul care izvorăşte de sub dealurile Cetățuei și se varsă în Prut, prin una din bălţile de la Câlcea, de lângă Podul Hagiului.
Aşezarea este o localitate veche, cu un bogat trecut istoric, desi documentele scrise, descoperite pana acum, o menţionează doar în primele decenii ale secolului al XlX-lea, începând cu anii 1803 și 1816 prin statistici și condici fiscale care evidentiau contribuţia fiecărui sat la visteria generala a tarii. Intr-o astfel de condica a Liuzilor (oameni străini, aduşi de peste hotare, scutiti de plata leirului este menţionat în 1803 și satul Moșna în volumul opt al celebrului Uricariu, întocmit de către istoricul Theodor Codrescu.
Dar așa cum menţionează istoricii Vasile Chirica și Marcel Tanasachi în repertoriul Arheologic al Judeţului lasi, din 1984, materialele arheologice descoperite în vatra satului și în marginea sa de sud- est, datate în secolele XVII - XVIII, pot dovedi existenta satului cu mult înainte de menţionarea documentară înainte de a invoca rezultatele cercetărilor arheologice de la Cetatea traco-getica din pădurea Soci, care reprezintă blazonul istoric al satului, trebuie sa și amintim faptul ca Moșna figurează pe o harta existentă la Muzeul Țăranului Român, întocmită pe la 1774. Este vorba de Harta Moldovei pentru a servi la Istoria militara a războiului dintre Ruși și Turci (Carte de la Moldavie pour server a P’Histoire militaire de la guerre entre Russes et Ies Turces, Amsterdam 1783, ridicata între 1768-1774). Este adevarat ca pe aceasta harta, satul figurează sub numele Fundu Mosnei (Fonda Meschna). În schimb, istoria veche a acestei asezari este bogata în dovezi materiale care atesta locuirea umana neîntrerupta pe aceste meleaguri, indiferent ca vorbim de comunităţi autohtone sau de neamuri străine venite în valuri successive de undeva dinspre răsărit. Ca de exemplu, bastarnii, identificaţi prin urme de cultura materiala (fragmente ceramice, obiecte de uz casnic) ca ar fi locuit o perioada de timp pe terasa inalta de peste 500m, unde a fost construita fortificaţia cunoscuta sub numele de cetatea traco - getica de la Moșna. Nu multe localitati din aceasta zona au privilegiul de a fi înscrise în lista monumentelor istorice naţionale cu valori de patrimoniu intrate sub protecţia statului roman. Intr-o asemenea lista, Moșna este menţionata de doua ori. O data la poziţia 543, cod IS-l-s-B 03619 este menţionata “Fortificaţia de la Moșna”, punct “Cetatuia” apreciindu-se ca aparţine secolelor II -IV î.Chr., din epoca “La Tenne”. Pe poziţia 1450, Cod 19-II-m B-04207, se vorbeşte despre Biserica “Sf. Voievozi“ din Moșna, ca apartinand secolului al XVMI-lea, o valoare de patrimoniu deoarece catapeteasma a fost adusa din Polonia de către domnitorul Antonie Ruset pe la 1676, iniţial pentru unul dintre altarele Bisericii Sf. Nicolae Domnesc din lasi și donata ulterior de către Mitropolitul iosif Namescu, Bisericii din Moșna.
Agricultura, suprafaţa totala a localitatii este de 2830 ha, din care:
- terenuri agricole-1661 ha(A-1042,P= 199,F-44,V=267,L= 109
- terenuri neagricole-1169ha(Pd=927-Romsilva,A=4,D=57,Cc=::31 ,N=150)
- teren agricol intravilan- 166ha,iar pe teritoriul administrativ al localităţilor limitrofe 495ha teren agricol: Raducaneni-119 ha,Gorban-252 ha, Cozmesti- 18 ha și Ciortesti-6 ha. În prezent proprietarii de terenuri isi lucreaza pamantul individual ori arendeaza terenurile la diverşi arendaşi: S.C.Pam Moșna SRL arendata suprafaţa de -456ha, S.CAgrocapital-130ha, S.C Vinia S.A-40 ha, S.CAgroind Cozia -45 ha, etc, Mercas Vasile, Pădure Ilie. Dima Grigore, Besleaga Ştefan etc. Referitor la structura culturilor ,în zona noastra găsesc condiţii optime de dezvoltate o gama destul de mare de plante și anume: grau, porumb, floarea-soarelui, fasole, soia, rapita, pomi fructiferi (Gutuiul de Moșna), vita de vie, legume, plante de nutret. Dar nu numai cultura plantelor este o prioritate a agricultorilor din comunitate,ci și creşterea animalelor, având crescători de ovine și caprine cum ar fi: Radu Romica, Radu Vasile, Burduta Constantin, Alupului Gheorghe, precum și apicultori : Vima Victor, Ciubotaru Gh. Constantin, Porfire Timotei, Talaba Lenuta, ing.Balteanu loan – Vlad (acreditare pentru stupina de multiplicare-de către Agenţia Naţionala pentru Ameliorare și Reproducţie în Zootehnie), Radu loan, Ionita Nicu, Paduraru Marius și alţii. Toti aceştia, fie ca se ocupa de cultivarea plantelor, sau de creşterea animalelor, fie ca sunt conducătorii unor forme asociative sau individuali,au început sa acceseze fonduri europene-FEADR (Masura 141,112). Dacă în sesiunea de depunere a proiectelor din iunie anul 2010, au fost 5 persoane care au solicitat și au și primit fonduri conform Măsurii 141,în anul 2011 avem 20 persoane care au solicitat de asemenea fonduri nerambursabile conform Măsurii 141 și 1 12, fapt datorat Biroului de informare privind accesarea proiectelor cu finanţare europeana din cadrul Primăriei comunei Moșna. Putem spune ca produsele agricole obtinute în zona noastra au un plus de calitate generat de climatul natural, ecologic, asociat cu responsabilitatea utilizatorilor de teren în a respecta verigile tehnologice ale culturi lor,fapt care se reflecta în starea de sanatate a populaţiei comunităţii, practic a speranţei de viața a acesteia (aproape 100 persoane au vârsta cuprinsa între 80 și 92 ani). Centrul Cultural Moșna Activitatea culturală este organizata pe următoarele secţiuni: a)Biblioteca comunala Moșna numara 7760 volume – cărți, periodice, colecţii electronice .
începând cu anul 2010, biblioteca a creat un nou serviciu fata de cel tradiţional – Centru de Internet pentru public. Acesta face parte din programul Biblionet – Lumea în biblioteca mea și are ca scop dezvoltarea unui sistem modern de biblioteci publice în Romania. Prin asigurarea accesului la Internet, bibliotecile publice deschid calea către noi cunoştinţe și oportunităţi, asigura legătură dintre oameni, informaţii și servicii ce le pot imbunatati viața. Totalul documentelor difuzate anual utilizatorilor este de cca 5741 (cărți, publicaţii consultate la sala de lectura, documente electronice), și aproximativ 4500 de sesiuni de internet, freventa fiind de 7614.
Biblioteca publica oferă servicii gratuite tuturor locuitorilor comunei, dupa cum urmeaza: accesul liber la informaţii de interes comunitar, informaţii bibliografice, împrumutul la domiciliu al colecţiilor uzuale, împrumutul colecţiilor de baza pentru studiu la sala de lectura, rezervarea la cerere a unor cărți disponibile la momentul solicitării, accesul gratuit la Internet, cursuri de iniţiere și formare în utilizarea calculatorului, listarea la cerere a informaţiilor solicitate, colaborarea la programe de educaţie permanenta, facilitarea dialogului cultural-civic între grupuri și personalităţi, marcarea evenimentelor culturale și istorice, etc
Centru Cultural Moșna a devenit în ultimii ani un adevarat punct de atractie în viața localității.